2010-10-06

Így készülj az őszi-téli futószezonra

A Blikk Fitt futói Vajda Zsuzsától, a Nike Futóklub edzőjétől kaptak tanácsokat az őszi tréningekhez

A múlt vasárnapi Spar Budapest Maratonnal végleg lezárult a nyári futószezon. A versenyen már szakadt az eső, októbertől pedig a hideg is megnehezíti a szabadban sportolók dolgát.
Hány fokig futhatunk szabadban?
„Nincs rossz idő, csak rossz futóruha! – kezdte Zsuzsi. – Az őszi esős, szeles időjárásban, sőt télen, hóban-fagyban, akár mínusz 15 fokban is futhatunk, ha megfelelő felszerelést választunk. Alapvető szabály, hogy öltözzünk rétegesen. Az pedig, hogy hány réteget vegyünk fel, az egyéni hőérzetünktől függ. Ősszel, télen úgy kell öltözni, hogy amikor kimegyünk futni, még kissé fázzunk, s 5-10 perc bemelegítő futás után érezzük kellemesen magunkat. Ez nagyjából azt jelenti, hogy úgy induljunk futni, mintha 10 Celsius-fokkal melegebb lenne a valós hőmérsékletnél, azaz ha a kinti hőmérséklet 0 Celsius, akkor úgy kell öltöznünk futáshoz, mintha 10 fokot mutatna a hőmérő."

Milyen futóruhát vegyünk fel?
„Ilyenkor ősszel már fontos a hosszú szárú, testhez simuló futónadrág. A testtel érintkező felsőruházat legyen nedvességelvezető, úgynevezett technikai aláöltözet. Felejtsük el a sima pamutpólókat, kötött pulóvereket, a pamut magába szívja a nedvességet, s ez kihűléshez, megfázáshoz vezethet. A hosszú ujjú aláöltözetre az időjárástól függően vegyünk egy dri-fit futópólót, esetleg egy széldzsekit. Télen természetesen még több réteg, sőt sapka és kesztyű is szükséges. Ügyeljünk a cipőre is! A nyáron jól szellőző, vékony futócipőt cseréljük le vízállóbb, melegebb, esetleg bordázott talpú cipőre."

Ügyeljünk a részletekre!
„Ha őszi-téli futóruhát veszünk, érdemes néhány apróságra is odafigyelni, amely később a futás során hasznos lehet! Fontos, hogy a technikai felső vagy a széldzseki védje a derekunkat és a nyakat, a cipzár viszont ne érintkezzen közvetlenül a bőrünkkel. Hasznos lehet, ha a felső ujjkiakítása egy kicsit hosszabb, s őszi időben, amikor még nem kell kesztyű, védi a kézfejünket is. A jobb minőségű aláöltözetek varrása is speciális, hosszabb őszi-téli futásoknál sem dörzsöli ki a futó oldalát. Fontos a vastagabb, hosszú szárú zokni. Ősszel-télen alapvető a sérülések, betegségek megelőzése miatt a bemelegítés, az Achilles-ín, a derék, a torok és a homloküreg védelme futás közben. Ha pedig végeztünk az edzéssel, azonnal vegyünk száraz, meleg ruhát!"

A kevesebb néha többet ér!
„Igaz, hogy egy hosszú szárú futónadrág vagy éppen nedvességelvezető aláöltözet drágább, viszont a jó minőségű futóruha télen sokkal többet ér, mint 8-10 sima póló vagy pulóver. A kevesebb néha több elv a téli edzéseinkre is igaz! Nem télen, térdig érő hóban kell egyéni csúcsot futni."

forrás: www.blikk.hu


2 comments: