2010-10-13

Férfi szemmel a nos... :)

Mindennel egyet ertek a lentebbiekben amit gerzsoka irt, par dolog ami nalam ugymond jol bevalt, gerzsokanal pedig mas dolgok valtak be ugymond jobban:)
Mivel nem forum megtargyaljuk igy a dolgokat.
A cipo szerintem is nagyon fontos, mondhatni legfontosabb. Mondhatnam azt, hogy minimalis feltetel a szaladashoz egy jo futocipo. Termeszetesen lehet masegyebbe is (lasd az elso martonfutot:P), de megelozhet seruleseket, boka, achilles in, terdfajasokat. 100 lejtol kezdodnek, aztan kit hogy bir a zsebe... Alt. az ar a minoseggel egyenes aranyba van, egy szintig, utana az egesz100 %, ha nem akkor 90%-a reklam...
A poloval kapcsolatosan nem szaladtam ugymond "szalado-poloba" a felmaratonig, viszont utana csak abba.
Erzsinel nem valt be, nalam viszont jol bevalt, a felmaraton utan is szaraz maradt a polom, persze ez betudhato a kulso tenyezoknek, vagyis szeles idojaras, meg termeszetesen a profisagnak is... (ez csak vicc).
Az oszi teli szaladasnal mindenkepp jo a jo cucc, ezt nem tapasztalatbol mondom, hanem mas tapasztalatabol, de mindenkepp ugy nincs semmi elvezet a szaladasba ha vacogva teszi azt az ember, vagy ugy, hogy gozol mint egy "bio"-mozdony.
Az kivaltsag ha a kozelbe van egy jo park, vagy sportpalya, aki szaladni akar, ez nagy elony... koptatjuk egy ideje mi is a salakot a zilahi sportpalyan.
Beszelve profi szaladoval, aki volt tobbszoros magyarorszagi bajnok, stb, a bemelegitesnek es a levezetesnek is fontos szerepe van, a regeneralodas egesz masabb ha a tav leszaladasaval nincs vege az edzesnek... kell a vegen a nyujtas. Gerzsoka nagyon jol kiemelte ezt az aspektust, hogy az odaig vezeto ut mindket dolgot megoldja. En is a sportpalyatol nem messze lakom, egyelore autoval teszem meg az utat, mert a sportfelszereles miatt meg furcsan neznek rad az emberek:)
A mikor, hanyszor es mennyit szaladni nagyba befolyasolja azt hogy milyen eredmenyeket ersz el
Persze itt nem a romaniai bajnoksagra van a felkeszules, viszont jo azt latni, hogy van fejlodes, es ez motival.
A tavnoveles is esszeru kell legyen, en fejetlenul tettem, abrakoltam utolso 100 meteren, hetente 10%nal nem javasoljak a hosszabb tav leszaladasat. maskepp terd, in- fajdalmak lepnek fel. Es ez nem kellemes, foleg ha tartos, vagy maradandova valik. de alt. ez elmulik.
Es amit legutobb tanultam futassal kapcsolatosan, hogy az edzesek jok ha varialtak... Es ez nemcsak azert, mert unalmassa valhat, ha mind monoton szaladasbol all az edzes, hanem fejlodes szempontjabol, azaz izomzat, tudo sziv-nek is jot tesz a varialas...
De errol majd kesobb:)

8 comments:

  1. nos, akkor en startbol feladom, mert nincs megfelelo felszerelesem, es meg penzem sincs ra, na szoval....meli

    ReplyDelete
  2. te a nos-t kell olvasd... a noknel nem minimalfeltetel...:)

    ReplyDelete
  3. kosz, Miki, az utbaigazitast.....:)))

    ReplyDelete
  4. akkor ezek utan csak a szaladas marad :)

    ReplyDelete
  5. http://www.citynews.ro/cluj/sport-9/semimaraton-pe-autostrada-transilvania-65635/

    ReplyDelete
  6. ez a tavalyi.. lesz az iden is?
    ki rendezi?

    ReplyDelete
  7. En ugy ertettem,hogy az iden is megszervezik.A runnersclub honlapjan is be van teve a naptarba

    ReplyDelete
  8. nem hiszem az iden , hogy meg lesz tartva... eddig mar kellett volna neki nagyobb rreklam...
    de valami futoverseny csak lesz...:)

    ReplyDelete